Freedive / Apnea duiken
Freediving (of Apnea duiken) is wereldwijd en in Nederland een snel groeiende sport die op competitief en recreatief niveau wordt beoefend. Freedive is een onderwatersport waarbij men onderwater duikt zonder ademapparatuur. Een freediver verblijft dus onderwater door de adem in te houden. Apnea is Grieks voor ‘zonder adem’. Bij freediven wordt gebruik gemaakt van diverse ademhalingstechnieken en duikvaardigheden om naar grotere diepte te kunnen duiken en langer onder water te blijven. Freediving is de basis voor diverse andere activiteiten zoals speervissen, onderwaterfotografie en wedstrijdduiken, maar ook voor ontspannen plezierduiken om de onderwaterwereld te verkennen.
Voordelen van Freediven
Freedive wordt soms beschouwd als extreme sport, wat in schril contrast met de rust en ontspanning die veel freedivers ervaren tijdens een duik.
Freedive is veel meer dan alleen je adem inhouden, het creëert inzicht en rust in je gedachten en leert je om te gaan met (negatieve) gedachten. De complete rust onderwater werkt ontspannend en brengt je dicht bij de natuur. Vanwege de afwezigheid van logge perslucht apparatuur kan je je soepel en stil door het water verplaatsen. Je zal merken dat het onderwaterleven je daardoor sneller en nieuwsgieriger zal benaderen.
Ook leer je als freediver om beter en efficiënter te ademen door het trainen van je ademhalingsspieren en de kennis van je lichaam en geest. De (adem)technieken uit het freediven zijn ook goed toe te passen bij andere (onder)watersporten, zoals surfen, onderwaterhockey en snorkelen. Maar ook persluchtduikers en andere sporters kunnen baat hebben bij freediven doordat ze leren om efficiënter om te gaan met zuurstof.
Freedive disciplines
Het freediven is globaal in te delen in:
- Statisch (zonder beweging zo lang mogelijk je adem in houden)
- Dynamisch (horizontaal onder water zwemmen, met een monofin, bi-fins of zonder vinnen)
- Diepte (zo diep mogelijk duiken, met of zonder vinnen en met of zonder een variabel gewicht)
Freediving kent acht verschillende disciplines:
- Static (STA) zo lang mogelijk met het gezicht onderwater liggen (zonder beweging)
- Dynamic with Fins (DYN) zo ver mogelijk onderwater zwemmen met vinnen of monofin.
- Dynamic No Fins (DNF) zo ver mogelijk onderwater zwemmen zonder vinnen.
- Constant weight (CWT) zo diep mogelijk duiken met vinnen of monofin.
- Constant Weight No Fins (CNF) zo diep mogelijk duiken zonder vinnen.
- Free Immersion (FIM) zo diep mogelijk door zichzelf langs een lijn naar beneden te trekken.
- Variable weight (VWT) met een gewicht naar beneden duiken, op eigen kracht weer naar boven.
- No Limits (NL) met een gewicht naar beneden duiken en met een hefballon weer omhoog.
De laatste twee disciplines (VWT en NL) komen niet aan bod in de Freediver opleidingen.
Freediven in Nederland
Ook in Nederland kan je goed freediven. Er zijn diverse freedive clubs actief in Nederland die wekelijks trainingen aanbieden. Meestal wordt er getraind in zwembaden, maar ook in duiktorens of meren.
Is freediven gevaarlijk?
Net als autorijden of persluchtduiken is freediven zonder gedegen opleiding af te raden en gevaarlijk. Pas na het behalen van een brevet van een erkende duikorganisatie kan een freediver op een veilige manier trainen, met de juiste kennis, reddingsvaardigheden en ervaring. Freediven doe je nooit alleen, duik altijd met een gecertificeerde buddy!

