Freedive in Nederland

Bij freediven denk je misschien eerst aan tropische bestemmingen en diepe oceanen, maar ook in Nederland kan je goed (leren) freediven. In heel Nederland zijn er diverse diepe meren. In de zomer is het water aan het oppervlak vaak boven de 20 graden, op diepte is het water meestal kouder vanwege de thermoclines. Met freediven ben je echter het grootste deel van de tijd aan de oppervlak waardoor je goed kan opwarmen in de zon. In onderstaande video duiken we mee met Luuk. Dit is zijn eerste buitenduik in de Zevenhuizerplas tijdens de Advanced freediver opleiding.

Waar kan je freediven in Nederland

In Nederland kan je zowel in zout- als zoetwater freediven. Zoutwater duiken gebeurt vooral in de Oosterschelde en de Grevelingen. De Noordzee is over het algemeen minder geschikt om te freediven vanwege de stroming en de golfslag. Mooie zoetwater duikstekken zijn onder andere onze vaste stek de Zevenhuizerplas, maar ook bij De Beldert, de Vinkeveense Plassen, de Boschmolenplas en het Haarlemmermeerse bos kan je goed freediven.

Indoor freediven in Nederland

Ook kan je in Nederland indoor duiken in zogenaamde duiktorens of duiktanks. Je kan hier in zeer comfortabele omstandigheden duiken; er is geen stroming, je hebt goed zicht en er zijn goede faciliteiten. Niet alle buiten locaties zijn uitgerust met faciliteiten zoals omkleed ruimtes en toiletten. In Nederland kan je o.a. freediven in DiveWorld Enschede. Ook vlak over de grens in Duitsland en België zijn diverse duiktorens te vinden, zoals Dive4life in Siegburg en Nemo33 in Brussel.

Wat heb je nodig om te freediven in Nederland

Als je in Nederlands buitenwater wil duiken heb je in ieder geval een wetsuit, masker, snorkel en vinnen nodig. Een speciaal freedive wetsuit met een cap is het beste, maar het kan ook met een ander warm wetsuit (minimaal 5 mm dikte is aangeraden). In een freedive opleiding leer je welke materialen je specifiek nodig hebt en hoe je veilig kan duiken met een buddy. Ga nooit zonder goed opgeleide buddy freediven en volg eerst een erkende opleiding!

Als je met ons mee wil freediven in buitenwater, dien je eerst een erkend freedive brevet te halen. De eerste freedive lessen worden gegeven in zwembaden en indoor duiklocaties om bekend te raken met de technieken en veiligheidsprocedures. Om het volledige PADI freediver of AIDA2 brevet te behalen dien je echter ook enkele diepere duiken te maken (minimaal 10 meter, dat kan ook indoor gedaan worden). Ben je al gebrevetteerd en wil je meer ervaring in Nederlands water opdoen met coaching en safety van een professionele freedive instructeur, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.